In 2023 werd ruim 13 procent minder CO2 uitgestoten dan het jaar daarvoor. Tenminste, als we naar de 345 grootste CO2-uitstoters in Nederland kijken, die samen goed zijn voor ongeveer de helft van de CO2-uitstoot. Volgens de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) de grootste procentuele daling ooit. Goed nieuws, zul je denken. En dat is het natuurlijk ook. Maar als je er wat dieper induikt, volgt er toch een kanttekening.
Wat is er namelijk aan de hand? De CO2-daling komt voor een groot deel op het conto van de Nederlandse energiesector. Dat komt doordat bedrijven meer stroom gebruikten uit hernieuwbare bronnen. Hierdoor is minder fossiele energie ingezet. Daarnaast daalde de CO2-uitstoot ook omdat de grootste CO2-uitstoter van Nederland – Tata Steel – minder verbruikte door grootschalig onderhoud aan de hoogovens. Ook andere industriële bedrijven produceerden minder door hoge energieprijzen en gestegen grondstofkosten. Dat er hernieuwbare in plaats van fossiele energie wordt ingezet, is positief. Maar de beste energiebesparing is nog altijd de energie die je niet gebruikt. Niet alleen door minder te produceren, maar vooral door energie-efficiënter te produceren. Verduurzamen dus.
TU Delft ontwikkelde al in 1979 de Trias Energetica. Deze systematiek bestaat dus al even, maar is zeker niet gedateerd; voor bedrijven is de Trias Energetica nog steeds een sterke basis voor de energietransitie. Op de eerste plaats van deze ‘drie stappen strategie’ staat het minimaliseren van energiegebruik. Denk daarbij aan maatregelen als isolatie, gebruik van led-verlichting of het aanschaffen van energiezuinigere machines. Nu bij veel bedrijven het laaghangend fruit al geplukt is, kan verduurzamen lastiger worden. Aan de andere kant komen er steeds meer energiezuinige technieken bij, die bovendien betaalbaarder zijn. De tweede stap van de Trias Energetica is de inzet van duurzame energie in plaats van fossiele brandstoffen. Geen manier om energie te besparen, maar het helpt wel mee in de CO2-reductie en de energietransitie. Er zijn inmiddels veel vormen van duurzame energie. Denk aan het gebruik van restwarmte, warmte- en koudeopslag, of natuurlijk hernieuwbare wind- of zonne-energie. De laatste stap van de Trias Energetica is efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen. Als het echt niet anders kan, doe het dan in elk geval zo zuinig mogelijk, bijvoorbeeld met hybridesystemen of zuinigere (stoom-)ketels.
GEBRUIK SAMEN DUURZAME TECHNIEKEN”
Door de kabinetsplannen om de salderingsregeling voor zonne-energie snel af te schaffen en sowieso minder budget vrij te maken voor hernieuwbare energie, vragen veel mensen zich af of hoe zinnig het is om hierin te investeren. Ook netcongestie blijft een uitdaging. Toch blijft investeren in verduurzaming lonend. Zeker wanneer je vraag en aanbod van energie op elkaar afstemt. Beperk je daarbij niet alleen tot je eigen organisatie, maar werk samen met de omliggende bedrijven. Maak samen gebruik van de nieuwe duurzame technieken om zelf energie op te slaan of voor het uitwisselen van energie of warmte. Daarmee is de cirkel dan weer rond.
Het magazine fysiek ontvangen? Klik hier om een kennismakingsabonnement af te sluiten.
Vacatures bekijk je via de vacaturepagina.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)