Robothond Sparky voert geautomatiseerde inspecties uit bij Tennet in Wateringen

In het laatste kwartaal van 2023 was de omzet van de Nederlandse industrie als geheel 9% lager dan een jaar eerder. De chemie en petrochemie zetten zelfs 14,4% minder om. Zelfs de levensmiddelenindustrie, die vrij ongevoelig is voor laagconjunctuur, zette bijna 5,8% minder om. Het is opvallend hoe verschillend bedrijven reageren op deze omzetdaling. Een aantal bedrijven gaat gewoon door alsof het ‘business as usual’ is. Een andere groep bedrijven begint meteen in de kosten te snijden van alles wat niet op korte termijn noodzakelijk is om te blijven produceren. Ze bezuinigen op onderhoud, opleidingen of R&D en proberen bijvoorbeeld zo min mogelijk externe krachten in te huren. Deze strategie kan op korte termijn de aandeelhouders tevreden houden, omdat het de daling van de winst dit kwartaal een beetje dempt. Op langere termijn is het echter een gemiste kans.

Medewerkers van deze groep bedrijven verzuchten dan ook vaak: ‘als de economie goed draait, hebben we geen tijd voor onderhoud en als de economie slecht draait, hebben we geen geld voor onderhoud.’ Het zou beter zijn om te reageren als de derde groep bedrijven. Zij beseffen dat de economie altijd onderhevig is aan fluctuaties. Na een crisis komt altijd weer economisch herstel. Het is dus weliswaar nodig om te zorgen dat je op korte termijn de crisis overleeft, maar daarna moet je wel klaar zijn voor de groei. Deze bedrijven grijpen de kans aan om in de rustigere periode bijvoorbeeld eens onderhoud te doen waar ze in drukke perioden niet aan toe komen.

INVESTEER TIJDENS LAAGCONJUNCTUUR”

Deze bedrijven zeggen: ‘je moet het dak repareren als het droog is’. Ze kiezen er ook voor om in deze perioden investeringen te doen. Niet alleen is daar ruimte voor in de productieplanning, maar ook de kosten van kapitaalgoederen zijn lager in economisch slechtere tijden. Ze reduceren hun kosten door kritisch te kijken naar bijvoorbeeld hun onderhoudsschema’s en investeren tijd om die te optimaliseren. Ook grijpen ze de kans om hun werkprocessen weer eens goed te optimaliseren, zodat ook hun organisatie weer zo efficient mogelijk draait als de zaak weer aantrekt. Kortom: ze beseffen dat het verbeteren van je processen de beste manier is om kosten te besparen in plaats van botweg alleen in de budgetten te snijden en te wachten totdat het weer goed komt. Dat leidt namelijk op den duur bijna altijd tot hogere kosten.

Het magazine fysiek ontvangen? Klik hier om een kennismakingsabonnement af te sluiten.
Vacatures bekijk je via de vacaturepagina.