Rookaroma’s

Rookaroma’s in voedingsmiddelen verboden. Voedingsmiddelenproducenten zijn hevig teleurgesteld door het besluit van de Europese Commissie om het gebruik van rookaroma’s in voedingsmiddelen te verbieden. Het verbod heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven, zonder dat het significante gezondheidswinst oplevert voor de consument.

Op 24 april jongstleden hebben de lidstaten een voorstel van de Commissie goedgekeurd om de toelating van 8 rookaroma’s voor levensmiddelen niet te verlengen. Na een uitfaseerperiode mogen deze aroma’s niet langer in de EU worden gebruikt. Deze innovatieve techniek werd in 2019 door dezelfde Commissie nog aangeduid als de beste toepassing om producten te roken, omdat dat beter werd geacht in het kader van voedselveiligheid en duurzaamheid.

Grote impact

De impact van het commissiebesluit op het bedrijfsleven is groot. Als er niet bijtijds verbeterde rookaroma’s op de markt komen is traditioneel roken of het gebruik van gerookte ingrediënten voor veel voedingsmiddelen-producenten het enige alternatief. En juist dat is in 2019 ontmoedigd.
De producenten van rookaroma’s staan dan ook voor de uitdaging om zo spoedig mogelijk verbeterde rookaroma’s op de markt te brengen. Het is nu nog onduidelijk of dit überhaupt mogelijk is en zo ja, of die dan bijtijds door de EFSA (de Europese Voedselveiligheidsautoriteit) worden goedgekeurd. Daarom hebben de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) en FNLI verzocht om hier met EFSA een versnelde procedure voor af te spreken. Mochten er geen alternatieve aroma’s op de markt komen dan is dit feitelijk een stap terug, bijvoorbeeld op duurzaamheidsgebied. Ook zal de stap naar traditioneel roken niet voor ieder bedrijf mogelijk zijn. Zo is het lastig om een vergunning te krijgen voor een traditionele rookinstallatie, vanwege omgevings- en duurzaamheidseisen.

EFSA-advies

Aan het huidige besluit van de Europese Commissie ligt een advies van de Europese voedselautoriteit EFSA ten grondslag. De EU heeft een ‘zero tolerance’-beleid voor stoffen die mogelijk bij kunnen dragen aan het risico op kanker via DNA-schade, hoe klein dat risico ook is. Dit zijn overigens ook stoffen die vrijkomen bij bijvoorbeeld het bakken, barbecueën of het maken van een tosti. Het EFSA-advies geeft echter geen duidelijkheid wat de risico’s van de stoffen zouden zijn bij een normaal eetpatroon. Volgens experts krijgen mensen in de praktijk met normale eetgewoonten er weinig van binnen, zeker in vergelijking met het alternatief van traditioneel roken. Het is goed dat de EFSA nu verzocht is om ook daarvan de risico’s goed in kaart te brengen.

Geen gezondheidsrisico’s

Voedselveiligheid heeft de hoogste prioriteit voor voedingsmiddelenproducenten en bij beschikbaarheid van betere aroma’s zullen producenten overstappen. Tot dan hoeven consumenten niet te vrezen voor hun gezondheid als zij producten eten die een rookaroma bevatten, zoals een rookworst of een barbecuesaus eten.