OCI krijgt vergunning voor ammoniakopslag in Rotterdamse haven, zo kopt VNCI. DCRM Milieudienst Rijnmond verleent een vergunning voor een grootschalige ammoniakopslag aan OCI Terminal Europoort. De opslag is getest aan een vernieuwde veiligheidsrichtlijn, die op initiatief van DCRM zelf wordt opgesteld.
OCI Terminal Europoort mag een grote ammoniakopslagtank bouwen in de Rotterdamse haven. Dat meldt DCRM Milieudienst Rijnmond. De opslagtank gaat voldoen aan de vernieuwde PGS12-richtlijn, die op initiatief van DCRM zelf wordt geactualiseerd. De conceptversie van de nieuwe richtlijn verschijnt binnenkort, maar DCRM heeft de eisen van dit concept alvast gebruikt om de vergunningaanvraag van OCI te toetsen. Binnen de nieuwe eisen moet een opslagtank onder meer een dubbele stalen wand en een betonnen buitenwand hebben.
Capaciteit
De opslagtank zal een capaciteit van 60.000 ton ammoniak hebben. Ammoniak geldt als een belangrijke mogelijke waterstofdrager en is daarmee een belangrijk onderdeel van de energietransitie. DCMR verwacht daarom binnen afzienbare tijd meer vergunningaanvragen voor ammoniakopslag. Omwonenden hebben hun zorgen geuit over de veiligheid van de ammoniakopslag. Een deel van deze zorgen wordt nu besproken in het zogeheten NOVEX-programma. Daarin werken alle betrokken overheden samen aan een plan voor de inrichting van Nederland.
Actualisering PGS 12
In de industriële energievoorziening is ammoniak de komende jaren belangrijk als drager voor waterstof en mogelijk ook als brandstof. De industrie sorteert daar al op voor, met plannen voor uitbreiding van bestaande ammoniakopslagterminals en aanvragen voor zowel ombouw van cryogene tanks als nieuwe opslagtanks. Daar hebben de experts industriële veiligheid bij de veiligheidsregio’s natuurlijk wel iets van te vinden. Deze PGS wordt daarom, met het oog op de verwachte sterke groei van ammoniakopslag voor waterstofproductie, inmiddels geactualiseerd.
Uitgangspunt
Met als leidend uitgangspunt emissies door lekkages voorkomen, is voor de configuratie ‘full containment’ gekozen als veiligheidsconcept voor opslag van vloeibare koude ammoniak. In december verwacht het PGS-12 team het concept van de herziene PGS 12 voor opslag van vloeibare koude ammoniak te kunnen publiceren. Aansluitend volgt nog een document of bijlage voor de bestaande tanks.
Rol industrie
Marcel Nijssen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en collega Mathin de Groot van Veiligheidsregio Zeeland participeren namens de veiligheidsregio’s en Brandweer Nederland in het PGS-team, waarin ook vertegenwoordigers van omgevingsdiensten, de industrie en overige technische adviseurs zitting hebben. Een actieve rol van de industrie in de totstandkoming van de herziene PGS 12 is belangrijk, omdat er in Nederland momenteel maar een paar chemiebedrijven zijn met langdurige ervaring met grootschalige opslag van vloeibare koude ammoniak en de daarbij behorende (verladings-)installaties. Door de betrokkenheid van de industrie is het draagvlak voor het zeer hoge veiligheidsniveau dat de PGS 12 nastreeft groot. Het hoge preventieve veiligheidsniveau waarborgt het voorkomen van grote lekkages.
Full-containment strategie
De opslagtanks die nu worden ontwikkeld, worden neergezet voor een periode van minimaal 50 jaar en zullen groter worden dan de ammoniakopslagen die er nu zijn. Er liggen al aanvragen voor tanks met grote volumes. En met zulke grote volumes zijn de risico’s voor de externe veiligheid alleen met een full-containment strategie te beheersen. Kort samengevat: de ‘lines of defense’ moeten voorkomen dat de vloeibare koude ammoniak vrij kan uitstromen. Momenteel zijn er in Nederland slechts drie industrieclusters waar zich grootschalige ammoniakopslagen bevinden: twee in Zeeland, twee in Rotterdam en twee in Limburg. Het PGS-team bezocht enkele locaties om zich door de bedrijven te laten informeren over kennis van scenario’s, effecten en veiligheidsmaatregelen. Het PGS-12 team heeft ook contact onderhouden met gevestigde opslagen in Duitsland, Denemarken, Engeland en Antwerpen. In de Antwerpse haven staat bij BASF een opslagtank die volgens het full-containment-principe is gebouwd.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)