NIZO Food opent innovatie- en testcentrum. Op vrijdag 1 maart jongstleden heeft NIZO officieel haar ‘Sustainable Protein Innovation & Test Centre (SPRINT)’ geopend. Deze dag markeerde de succesvolle afronding van een tweejarig project, waarbij NIZO 5 miljoen investeerde, ondersteund door de Europese Unie. NIZO heeft nu de combinatie van expertise en ‘food grade’ opschalingsfaciliteiten voor zuivel- en vleesanalogen zonder compromissen.
Tijdens de officiële opening werd de nieuwste technologie en apparatuur getoond. Bijna 100 afgevaardigden bezochten deze openingsdag en werden rondgeleid in de nieuwe ‘toolbox’ voor de ontwikkeling van vlees- en zuivelalternatieven, van eiwitextractie tot sensorische analyse.
Nieuwe apparatuur
Op de nieuwe locatie heeft NIZO de navolgende apparatuur geplaatst:
- een kralenmolen en homogenisator om eiwitten efficiënt te extraheren;
- een ultrafiltratiesysteem om eiwitten te concentreren en te zuiveren;
- een nanofiltratie-opstelling om zouten te elimineren;
- een extruder;
- een sproeidroger;
- een geautomatiseerd reinigingssysteem om hoge hygiënenormen te handhaven.
Daarnaast hebben ze ter plaatse toegang tot hoogwaardige vloeistofchromatografie (HPLC) voor eiwit-, peptide- en niet-vluchtige analyse, waardoor ze kunnen begrijpen hoe verwerking de eiwitsamenstelling, functionaliteit en smaak beïnvloedt. Bovendien stellen de sensorische laboratoria bij NIZO expertpanels in staat om verschillende voedselingrediënten te beoordelen met behulp van technieken zoals het in kaart brengen van voorkeuren, voorspellende modellering en sensorische screening om uitgebreide evaluaties te bieden.
SPRINT
Als reactie op de Covid 19-pandemie hebben de regeringsleiders van de EU besloten een ‘EU Next Generation’-herstelprogramma op te zetten. Onderdeel hiervan is het REACT-EU programma dat voor de Nederlandse provincies Overijssel en Gelderland wordt uitgevoerd door het Europese subsidieprogramma ‘OP Oost 2014-2020’. Met dit programma stimuleert de Europese Unie een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie. De Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft besloten om een subsidie uit het budget van dit programma toe te kennen aan NIZO voor het project ‘Sustainable PRotein INnovation and Test centre (SPRINT)’. Het SPRINT-project richt zich op de uitdagingen van duurzame voedselproductie en komt tegemoet aan de groeiende vraag van voedingsbedrijven naar faciliteiten op voedselveilige schaal.
Doel
Om het duurzaamheidsdoel in de voedselproductie te bereiken, is een cruciale stap de overgang van dierlijke naar plantaardige grondstoffen of andere hernieuwbare grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn gisten, schimmels, algen en bacteriën die op reststromen worden gekweekt en het zo volledig mogelijk benutten van deze grondstoffen voor menselijke consumptie. De afgelopen jaren hebben verschillende start-ups, scale-ups en mkb-bedrijven op labschaal technologieën ontwikkeld voor duurzame ingrediënten voor gebruik in voedsel. Ze hebben echter geen test- en opschalingsfaciliteiten van voedingskwaliteit en vertrouwen op toegankelijke, betaalbare en voedselveilige faciliteiten van derden. Deze zijn in de regio niet voldoende aanwezig.
Investeren
In deze periode beschikte NIZO Food Research weliswaar over een goed geoutilleerde proeffabriek, maar was deze vooral geschikt voor het verwerken van melk en andere vloeistoffen met goed opgeloste of gedispergeerde componenten. NIZO heeft in de loop der jaren veel kennis opgebouwd voor de verwerking van een grote verscheidenheid aan plantaardige en microbiële grondstoffen. Voor verdere procesoptimalisatie en opschaling is echter een upgrade van bestaande apparatuur en de investering in nieuwe apparatuur noodzakelijk.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)