Arseenverbindingen

Arseenverbindingen toegevoegd aan ZZS-lijst. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft recent besloten arseenverbindingen toe te voegen aan de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS).

De ‘Risico’s van Stoffen’-website geeft informatie over stoffen waarvoor binnen de Europese Unie beperkingen gelden voor productie, handel en gebruik (restricties). Eén van de stoffen waarvoor een restrictie geldt is arseen omdat deze stof kankerverwekkend en mutageen is. De ECHA (European Chemicals Agency) website vermeldt veel verschillende arseenverbindingen die onder deze restrictie vallen. Deze verbindingen zijn nu ook opgenomen in het zoeksysteem ‘Risico’s van stoffen’. Omdat alle verschillende arseenverbindingen ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen) recent zijn toegevoegd aan de ZZS-lijst, is deze nu met ruim 300 stoffen toegenomen. In de komende periode zullen er meer stoffen worden toegevoegd die onder een stofgroep vallen waarvoor een restrictie geldt.

Bodemsanering

In april 2024 start OVAM, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, met bodemsaneringswerken op de site van ‘het Groot Fabriek’ in Reppel (Bocholt) en Ellikom (Oudsbergen) om de verspreiding van de verontreinigde deeltjes arseen in het grondwater te voorkomen. Samen met aannemer DEME zal Antea Group dit bodemsaneringsproject aanpakken en verder onderzoek doen naar dieper grondwater stroomafwaarts. Als alles conform planning verloopt dan zijn de saneringswerken naar verwachting in december 2025  voltooid.

Uitgebreid onderzoek

Begin 2000 werden in Reppel en Ellikom al eerder saneringswerken uitgevoerd, waarbij de verontreinigde grond werd afgegraven en opgeslagen in een afgesloten berging. OVAM zet nu verdere stappen om de verspreiding van de arseenverontreiniging in het grondwater te voorkomen. Voorafgaand hieraan is gedurende twee jaar uitgebreid onderzoek verricht. Zo zijn ondermeer Iflux-metingen, grondwatermodelleringen, pilootproeven en haalbaarheidstesten voor waterzuivering uitgevoerd en er milieu-effectrapportages opgesteld. Verder zijn in de loop der tijd diverse gesprekken gevoerd met stakeholders, wat heeft geleid tot een project dat rekening houdt met de belangen van alle betrokken partijen.

Aanpak

De verontreinigde gronden op de fabriekssite worden ontgraven en in een saneringsberging geïsoleerd die aansluit bij de voorgaande berging uit 2001. Het arseenhoudende grondwater wordt behandeld met een Pump & Treat-methode. Dit is een veelgebruikte methode om grondwater te zuiveren dat verontreinigd is met opgeloste chemicaliën. Om te voorkomen dat deze verontreiniging het achterliggende natuurgebied bereikt, wordt een ‘actieve barrière’ geïnstalleerd. Het bovengenoemde project wordt gedurende 30 jaar gemonitord om de effectiviteit van de sanering te controleren en te waarborgen.