FOCUS
Overzichtsfoto van het binnenterrein bij Foeth.Bron: Foeth

Tweedehands procesmachines

3000 gebruikte procesmachines staan er in de hallen bij Foeth, wachtende op een tweede leven. ‘Hergebruik van machines’ moet volgens de nieuwe CEO van Foeth, Michiel Schreurs, naar een hoger niveau worden getild. “Van oudsher worden gebruikte machines al snel als schroot gekwalificeerd.” Met dat imago wil Foeth voorgoed afrekenen. In het kader van duurzaamheid moet ‘hergebruik van machines’ volgens Schreurs een serieuze optie worden en hoog op de agenda komen bij bedrijven, zodat er aan circulariteit gewerkt kan worden en er CO2-besparingen gerealiseerd kunnen worden.

“Zeker in de procesindustrie is ‘hergebruik’ van tweedehands procesmachines interessant, omdat met dit soort installaties veelal basale (chemische) processen worden uitgevoerd. Dergelijke machines zijn minder onderhevig aan innovatie en/of stringentere eisen, zoals dat bijvoorbeeld wel speelt in een sector als de verpakkingsindustrie”, aldus Schreurs. Dat is dan ook precies dé reden waarom Foeth het gebruik van tweedehands machines in de proceswereld onder de aandacht wil brengen. Alleen al in Europa bedraagt de totale markt voor gebruikte procesmachines naar schatting zo’n 400 miljoen euro. “Onze grootste concurrent is de schroothoop”, aldus Schreurs. “Een zo groot mogelijk deel van die machines willen we de komende jaren voor de schroothoop behoeden, om ze vervolgens in onze revisiewerkplaats in Barneveld weer ‘up to date’ te maken. Daarna kunnen ze dan nog jaren mee.”

Achtergrond

Foeth is van origine een familiebedrijf dat in 1908 werd opgericht. Toen er in 2002 geen opvolging meer was in de familie is het bedrijf overgegaan naar twee oud-werknemers. In 2016 is het bedrijf verkocht aan een investeerder met een langetermijn focus. Vanaf dat moment is er een nieuwe wind gaan waaien in de organisatie. Van een bedrijf met 10 medewerkers groeide de organisatie in ras tempo uit naar een bedrijf met 50 medewerkers. “Sinds januari 2024 ben ik verantwoordelijk voor Foeth”, zo vertelt Schreurs. Schreurs heeft een achtergrond in de bankwereld en daarna de agrarische wereld. Duurzaamheid heeft bij Schreurs altijd hoog in het vaandel gestaan. En ook de internationale oriëntatie van Foeth trok me aan.”

FOCUS

Routekaart

Op de vraag hoe hij de toekomst van Foeth voor zich ziet, antwoordt hij: “We willen het robuust opgebouwde bedrijf verder uitbreiden in Europa, en onderzoeken welke globale markten voor onze organisatie interessant zijn. Daarom ligt de focus tot en met 2028 op ‘EU13’. De EU13 zijn de belangrijkste dertien landen in Europa, waar we autonoom kunnen groeien. In het merendeel van deze 13 Europese landen (te weten Spanje, Italië, Frankrijk, België, Nederland, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Hongarije, Tsjechië en Roemenië) hebben we inmiddels vertegenwoordiging. Parallel hieraan gaan we globale markten aanboren, te beginnen in India. Dit lijkt een logische eerste stap, omdat in dat land in toenemende mate chemische en farmaceutische industrieën actief zijn. Verder willen we op termijn ook de relevantie van de US en Mexico onderzoeken.” De Scandinavische landen staan voorlopig nog niet op het netvlies van Schreurs. Zoals hij zelf zegt: “Deze relatief kleine markten hebben onvoldoende afnemers en ook aan productiezijde zijn er weinig actieve chemische spelers en farmaceuten, op een enkele grote na. Los daarvan geloof ik in focus. Het is eenvoudigweg niet te realiseren om een dergelijk groot geografisch gebied in dit stadium effectief te bewerken.”

Aanpak

Met Schreurs aan het hoofd kiest Foeth voor een tweesporenbeleid. Zoals hij hetzelf noemt een ‘programma-benadering’ en een ‘voorraadbenadering’. Om onze voorraad ‘up to date’ te houden, staan onze inkopers dagelijks in contact met hun reguliere netwerk en worden ze veel benaderd door bedrijven en/of individuen met aanvragen om te komen kijken naar hun oude installaties. Als de aangeboden machines potentie hebben voor een tweede leven dan gaan onze inkopers op locatie om de machine te beoordelen en, als het interessant is, wordt deze aangekocht. Daarnaast zet Foeth voor haar ‘programmabenadering’ in op projecten. Schreurs legt uit: “Als een chemische of farmaceutische fabriek sluit, dan bekijken onze inkopers of daar machines met voldoende potentieel bij zijn voor een tweede leven in de procesindustrie. Alle overige machines worden verkocht in het brede en diepe netwerk van Foeth en zo niet dan is er nog een optie om te veilen. Het voordeel van het leeg halen van zo’n fabriekshal is dat we dan niet hoeven te wachten op een individuele machine of een klein groepje machines, maar dat er in één keer een grotere pluk machines binnenkomt. Dat deze laatstgenoemde aanpak werkt, dat blijkt de laatste tijd wel. Steeds meer bedrijven willen bij een verhuizing hun locatie ‘veegschoon’ opleveren en daarin volledig ontzorgd worden. Opvallend is ook dat bedrijven steeds vaker inzetten op duurzaamheid. Voor velen is het een prettig idee dat machines die jarenlange trouw dienst hebben gedaan nog een tweede leven krijgen bij een ander bedrijf en bovendien levert het ook nog geld op. Kortom: een win-win voor iedereen.”

FOCUS BRENGT BEDRIJVEN VERDER”

Refurbishen

‘Focus’ is in deze organisatie hét kernwoord. Niet voor niets beperkt Foeth zich derhalve tot de navolgende 3 sectoren (in volgorde van omvang): farmaceutische industrie, chemische industrie en voedingsindustrie (diervoeding en humane voeding). In de eerstgenoemde sector richt het bedrijf zich met name op de API-fabrikanten (Actieve Pharmaceutische Ingrediënten). Zodra gebruikte machines uit deze markten binnenkomen dan heeft Foeth eigenlijk 3 mogelijkheden. Functioneert de installatie nog dan wordt er een zeer beperkte revisie uitgevoerd. In de meeste gevallen vergt het meer revisiewerk en in enkele gevallen is zelfs een complete heropbouw nodig. Het vervangen van onderdelen of het compleet reviseren van machines geschiedt in de werkplaats bij Foeth. Schreurs: “In het kader van verdere expansie, staat de bouw van een tweede werkplaats in Spanje op de planning voor de 2e helft van 2024. De machines die daar gereviseerd worden zijn interessant voor de Noord-Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Zuid-Europese markt. Ofwel ook op het gebied van ‘Operations’ staan er volop ontwikkelingen op stapel.”

FOCUS

Marketing

Schreurs vertelt dat ze op diverse plaatsen in de wereld (in Europa en selectief daarbuiten) nog op zoek zijn naar enthousiaste mensen. Mensen die de passie hebben om Foeth in relatief korte tijd verder op weg te helpen. Momenteel verkoopt Foeth wereldwijd zo’n 800 tot 900 procesmachines per jaar, van pompen en conveyors tot reactorvaten en vloeistofbeddrogers. En aan voorraad hebben ze ongeveer driemaal hun jaaromzet staan in hun showroom in Barneveld. “Het loont dus beslist om eens te komen kijken”, zo vertelt Schreurs. “Maar niet alleen fysiek is het mogelijk om een kijkje te nemen in onze voorraad, alles staat namelijk ook in de online webshop.” Verder worden de ‘new arrivals’ elke week bekend gemaakt via de wekelijkse Foethnieuwsbrief of via Direct Messaging naar haar omvangrijke netwerk. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Op het vlak van marketing verwacht Foeth nog aanzienlijke winst te kunnen behalen. Zo is marketing nu uitsluitend nog gericht op verkoop van machines, maar in de nabije toekomst wil Foeth de marketing ook voor de inkoop van machines gaan inzetten. Schreurs: “Dit met als doel om binnen 4 jaar ons onze omzet te verdubbelen.”

Het magazine fysiek ontvangen? Klik hier om een kennismakingsabonnement af te sluiten.
Vacatures bekijk je via de vacaturepagina.