Enexis Novar

vooNetbeheerder Enexis en Groningse ontwikkelaar van grootschalige duurzame energie Novar werken aan netcongestie. De beide partijen sluiten een eerste zogenoemd Biedplicht-contract af voor het zonnepark van Novar in Noordoost-Groningen.

Het bovenstaande betekent dat het bedrijf verbruik of levering van energie tijdelijk aanpast als er te grote drukte (congestie) op het elektriciteitsnetwerk dreigt te ontstaan. Hier krijgt het bedrijf een financiële vergoeding voor. Het afgesloten contract is het eerste contract met vaste afspraken om netwerkruimte aan te bieden op het daarvoor bedoelde platform GOPACS. Dit contract draagt bij aan het oplossen van het ruimtegebrek op het Groningse energienetwerk.

Samenwerken met bedrijven

Voor netbeheerder Enexis is het gesloten contract een voorbeeld van congestiemanagement samen met de markt, aldus Karin Mathijssen, directeur grootzakelijk bij Enexis: “Door dit soort contracten worden we flexibeler en voorkomen we overbelasting op het net en dat is hard nodig. En het unieke is dat het volledig via Repowered, een derde partij (Congestion Service Provider) verloopt, die de deelnemende bedrijven ontzorgt. Ik hoop dan ook dat snel meer bedrijven zich aansluiten bij dit initiatief, zodat we de energietransitie samen sneller mogelijk maken.”

Biedplichtcontract

Als Enexis op korte termijn overbelasting op het lokale energienetwerk aan ziet komen, wordt aan deelnemende bedrijven gevraagd ruimte op het netwerk aan te bieden tegen een vergoeding. Dit doen zij door hun elektriciteitsproductie of afname zodanig aan te passen dat de aanstaande piek wordt voorkomen. De bedrijven bepalen zelf voor welk bedrag ze dit aanbod willen doen. Het voor de netbeheerder meest gunstige bod wordt geaccepteerd. Met het vastleggen van het contract wordt afgesproken dat de klant altijd meebiedt als de netbeheerder hierom vraagt. Hiervoor ontvangt het bedrijf een vaste vergoeding, naast de flexibele vergoeding voor aanpassing van de afname of levering.

Efficiëntere inzet

Novar ziet dergelijke contracten als noodzakelijk voor de energietransitie. Financieel directeur Niels Kruims: “Het energiesysteem van de toekomst vraagt niet alleen om duurzame assets. Maar ook om het efficiënter inzetten van ons huidige energienet. Daarom hebben wij met de netbeheerders vrijwillig congestieafspraken gemaakt. Dit biedplichtcontract is hier een voorbeeld van: het vermindert netcongestie en maakt zo ruimte op het net voor andere gebruikers én duurzame opwek. CSP Repowered is daarbij een soort verkeersregelaar.”

Directeur en oprichter van Repowered – Dirk Jan Masselink legt uit: “Het zal steeds vaker voorkomen dat er afspraken worden gemaakt tussen gebruikers en de netbeheerders. De regelverzoeken van netbeheerders vertalen wij vervolgens naar het daadwerkelijk op- of afregelen van installaties.”