![Aldert Schollaardt • Manager Marketing • Endress Hauser b.v • aldert.schollaardt@endress.com • www.endress hauser.nl BEURSNIEUWS](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2024/07/D0039788L0019178P001_DSC00771002Endress_exp2_1024-696x464.jpg)
Inmiddels loop ik alweer 37 jaar mee in de wereld van de procesautomatisering. Het is leuk om oude herinneringen op te halen van hoe het vroeger allemaal ‘beter’ was. Maar is dat wel zo? In de tijd dat ik nog regelmatig bedrijven in de procesindustrie bezocht heb ik heel wat gevaarlijke situaties meegemaakt. Van salpeterzuur dat zomaar ergens naar beneden kwam tot plants waar de instrumentatie volledig in densoband (lees: vetband) zat om te voorkomen dat de instrumenten volledig zouden corroderen door de omgevingslucht (en dat was geen zilt zeeklimaat). Het veiligheidsbewustzijn is door de jaren heen gelukkig enorm toegenomen, mede dankzij voortdurend aangescherpte (Europese) wetgeving of richtlijnen op dit gebied. Wetgeving die min of meer is opgelegd omdat ieder bedrijf, via de arbeidsomstandighedenwet, een veilige omgeving voor haar personeel dient te waarborgen. Buiten de opgelegde wetgeving is er echter nog een 3e punt dat heel veel invloed heeft in de westerse wereld en dat is ‘imago’. Ieder bedrijf probeert zijn imago te versterken en zit er zeker niet op te wachten om te boek te staan als een bedrijf dat onveilig of vervuilend is voor haar omgeving of omwonenden. Niet voor niets zie je dan ook dagelijks via de media dat bedrijven proberen hun straatje schoon te vegen. Dit kan gaan om uitstoot van gevaarlijke stoffen, maar het kan ook gaan om CO2-uitstoot (‘greenwashing’). Als het gaat over dit soort ‘gevoelige’ onderwerpen dan wordt vaak snel duidelijk welk belang bedrijven hechten aan hun imago. Onderschat verder ook niet de publieke druk die van grote invloed is op hoe bedrijven acteren. En dat alles heeft indirect een positieve invloed op de veiligheid. Ondanks dat de arbeidsomstandigheden bij bedrijven enorm zijn verbeterd door een toenemend veiligheidsbewustzijn en verdergaande wetgeving en regulering worden er nog steeds vrijwel dagelijks fouten gemaakt. Dit gebeurt bij nagenoeg alle bedrijven. De oorzaken hiervoor zijn divers
LAAT AANDACHT NIET VERSLAPPEN
Denk aan personeelstekort, het niet op tijd testen van ‘safety-loops’, het gebrek aan kennis waardoor een ATEX-instrument bijvoorbeeld op de verkeerde manier wordt gemonteerd of een SIL-instrument op de verkeerde manier in gebruik wordt genomen. Hoewel we zeker goed op weg zijn en de veiligheid in deze branche, nu terugkijkend op de afgelopen 35 jaar, een stuk beter is gewaarborgd, blijft het van cruciaal belang om te allen tijde focus te houden op veiligheid. Zorg ervoor dat de aandacht niet verslapt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.
Aldert Schollaardt
• Manager Marketing
• Endress Hauser b.v
• aldert.schollaardt@endress.com
• www.endresshauser.nl
De columns fysiek lezen? Klik hier om een kennismakingsabonnement af te sluiten.
Vacatures bekijk je via de vacaturepagina.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)