Decarbonisatie in chemische industrie, dat is het doel van de strategische samenwerking tussen Sabic, SD en Linde. Door innovatie te omarmen en samenwerking te bevorderen, ontwikkelen ze nieuwe technologieën en processen om hun reis naar koolstofneutraliteit te stimuleren. Bob Maughon, Executive Vice President, Technology & Innovation, CTO & CSO bij SABIC: ” Onze koolstofafvangstrategie en deze nieuwe mogelijkheid om samen te werken met Linde Engineering laat zien hoe belangrijk het is om onze technologische expertise in te zetten om afvalproducten om te zetten in waardevolle hulpbronnen, wat het raamwerk van de circulaire koolstofeconomie demonstreert.”
Decarbonisatie
John van der Velden, Senior Vice President Global Sales & Technology, Linde Engineering, verklaarde: “Door de SD-gasverwerkingstechnologie van SABIC te combineren met de expertise van Linde op het gebied van het afvangen en vloeibaar maken van CO2, in combinatie met onze sterke trackrecord in het ontwerpen, uitvoeren en exploiteren van fabrieken, denken we oplossingen te kunnen vinden die decarbonisatie in de petrochemie ondersteunt”.
EO/EG-productieprocessen
Atieh Abu Raqabah, CEO van SD “Integreren de CO2-afvang- en zuiveringstechnologie van SABIC in onze EO/EG-productieprocessen. Hierdoor is het mogelijk om de CO2-emissies die ontstaan tijdens onze EO/EG-productieprocessen op te vangen en te zuiveren. Dit beperkt de impact op het milieu”.
Eigen technologie
Bij de samenwerking gebruikt SABIC de eigen CO2-technologie, die zijn doeltreffendheid al heeft bewezen in ‘s werelds grootste fabriek voor koolstofafvang en -gebruik (CCU) bij het SABIC-filiaal, United. Deze technologie heeft de capaciteit om tot 500.000 ton CO2 per jaar terug te winnen en te zuiveren. CO2 die anders tijdens de productie van ethyleenglycol in de atmosfeer komt. De opgevangen CO2 wordt daarna omgezet in waardevolle producten zoals ureum, een essentiële landbouwvoedingsstof die de landbouwopbrengsten verbetert, methanol, een veelzijdige bouwsteen voor verschillende chemicaliën, en vloeibaar CO2, dat veel wordt gebruikt in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.
Conform Overeenkomst van Parijs
In 2021 kondigde SABIC zijn engagement op het gebied van koolstofneutraliteit aan. 20% reductie tegen 2030 Interim Scope 1&2 emissiedoelstelling vergeleken met 2018 en koolstofneutraal tegen 2050. Dit alles in lijn met de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. De routekaart voor koolstofneutraliteit van het bedrijf omvat vijf cruciale trajecten. De trajecten zijn energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, elektrificatie, koolstofafvang, -gebruik en -opslag (CCUS) en groen/blauwe waterstof.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)