WATERMANAGEMENT

PIONIERSGEEST

Water: we hebben er momenteel meer dan genoeg van! Dat het in 2023 veel regende, is je vast niet ontgaan. De vele weerrecords waarschijnlijk ook niet: nog nooit was het zo nat, maar tegelijk was het nog nooit zo warm als het in 2023 was. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. In een warmer klimaat worden de winters nog natter, de zomers juist droger. En als het dan regent in de zomer, dan regent het ook flink. Daarmee wordt de klimaatverandering ineens zichtbaar; er is geen ontkomen meer aan.

Dat gevoel bekroop me ook toen ik in de kerstvakantie in de Ardennen bij de Maas stond. Het water stond er gevaarlijk hoog en stroomde snel. Dat kolkende water maakte een enorme indruk op mij, de kracht ervan was bijna beangstigend.

Deze extreme weersomstandigheden brengen dan ook nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk je: leuk, maar dat geldt voor de landbouw of voor mijn zomervakantie, maar niet voor mijn bedrijf? Blijf toch nog even aangehaakt. Want inderdaad, de landbouw kreeg eerst door de droogte en later door alle regen echt zware klappen in 2023. En mensen die graag naar een zonzekere bestemming gaan, denken misschien net iets langer na voordat ze een vliegvakantie naar Griekenland boeken.

Extreem weer kan echter wel degelijk grote gevolgen hebben voor bedrijven. Zo daalt het grondwaterpeil bij langdurige droogte. Staat er een opslagtank, of heb je er een ondergrondse tank liggen, dan loop je het risico dat deze verzakt. Hierdoor kan er een scheur in de tank ontstaan en kunnen de al dan niet schadelijke stoffen in de bodem terecht komen. Bij extreme regenval liggen de voorbeelden voor het oprapen: installaties die onderlopen, daken die bezwijken of terreinen die deels onbegaanbaar zijn.

Watermanagement is daarmee niet meer alleen de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat; ook het bedrijfsleven moet er aan geloven. Brzo-bedrijven, bedrijven die vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen, moesten deze risico’s al langer in kaart brengen. In het Veiligheidsrapport omschrijven zij bijvoorbeeld hoe zij overstromingsrisico’s indammen.

WATERMANAGEMENT VOOR IEDEREEN”

Met de nieuwe omgevingswet – steeds opnieuw uitgesteld, maar sinds 1 januari dan toch echt van kracht ?Ê wordt watermanagement verder verankerd in vergunningverlening. Bij bijvoorbeeld nieuwbouw of uitbreiding moeten ook noodscenario’s in de vergunningaanvraag beschreven worden. Dan spreken we niet alleen over grote natuurrampen zoals een dijkdoorbraak. Maar ook over de kans de kans dat er zoveel regenwater valt, dat de riolen het niet meer aan kunnen ofdat waterbergingen op het terrein vol zitten? Hoe voer je het water dan af? Ik verwacht dat later ook bestaande situaties onder de loep worden genomen. Zo krijgt watermanagement een heel andere dimensie.