HENGELO - 20190211 - Twence, Nouryon, samenwerking stoomleiding. Tekening samenwerkingsovereenkomst.

“We verbruiken 40 procent minder gas en daarmee verminderen we direct onze Co2 uitstoot.” Dat zegt Marcel Galjee, directeur energie bij Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals).

AkzoNobel is enige tijd geleden gesplitst in een verf/coatingsbedrijf aan de ene kant en heet nog altijd AkzoNobel. Aan de andere kan is er het chemiebedrijf dat vorig jaar zelfstandig is verdergegaan onder de naam Nouryon.

Een van de activiteiten van Nouryon is het winnen van zout bij Hengelo. Het is zout dat voor het grootste deel bestemd is voor de chemische industrie, een kleiner deel voor huishoudelijk gebruik en een deel voor strooizout. Galjee: “Het gaat bijvoorbeeld om Jozo, ons zout dat in de Nederlandse winkelschappen ligt, evenals likstenen voor dieren, maar bovenal voor gebruik als grondstof voor de Nederlandse en Duitse industrie.”

Nu heeft Nouryon een nieuw contract gesloten met Twence, een afvalverwerker in Hengelo om groene stoom af te nemen. Galjee: “Wij nemen al lange tijd stoom af van Twence vanuit de afvalverbrandingsinstallatie. Er ligt daartoe al een stoomleiding tussen de locatie van Twence en die van ons. Naast de afvalverbranding van Twence is sinds kort een biomassa-installatie aangepast waar hout als restafval (bijvoorbeeld uit de bouw) verwerkt wordt. Die installatie produceerde eerst elektriciteit. Maar die is nu omgebouwd en levert op dit moment groene stoom. We hebben een lange termijn afname contract gesloten met Twence en nu leveren zij via de bestaande infrastructuur, de pijpleiding die er al ligt, stoom voor de productie van ons zoutproces.”

Dus Nouryon is overgestapt van industrieel stoom naar groene stoom? “Ja, voor de indamping binnen ons zoutproces, hebben we heel veel warmte/stoom nodig. Voorheen was dat zo dat we die opwekten door eigen gasgestookte centrales. En door het contracteren van in eerste instantie stoom vanuit de afvalverbrandingsinstallaties en nu de biomassainstallaties, betekent dat wij veel minder onze eigen gasinstallaties hoeven in te zetten. We hebben al veertig procent van ons gasverbruik en dus ook de co2 uitstoot hiermee kunnen reduceren.”

Hoe gaat het verbruik van die groene stoom? “Er liggen zoutlagen in de regio van Hengelo”, zegt Galjee. “We brengen water in de zoutlagen en door de oplossing van het zout komt er pekel omhoog. Dit pekel wordt middels warmte ingedampt tot hoge kwaliteit puur zout dat als basis dient voor het tafelzout, maar ook als grondstof voor de industrie. In indampingsstappen heb je veel stoom nodig, en dat kwam voorheen volledig uit onze eigen gascentrales. Door het verbranden van aardgas produceer je warmte en elektriciteit. Dat hoeven we op dit moment veel minder te doen.”

Hoeveel procent? “In principe gaat geen stoom van Twence verloren. Alle stoom die geleverd wordt aan klanten waaronder wij, krijgt een nieuwe bestemming, dus 100 procent.”

Is die Twence-installatie al helemaal klaar? “Die is omgebouwd. Het was een bestaande installatie die technisch aangepast is, een behoorlijke operatie. Doel was om het geschikt te maken om stoom te produceren en die stoom via de bestaande infrastructuur aan ons te kunnen leveren. Nouryon heeft overigens zelf geen grote technische aanpassing te hoeven doen.”

Naast het nieuwe biomassa contract hebben partijen ook een verlenging van het bestaande contract getekend Het scheelt daarmee direct in de uitstoot van Co2. Galjee spreekt van 50.000 ton per jaar, vergelijkbaar met 400 miljoen autokilometers. Galjee wil niet zeggen hoeveel geld gemoeid is met de aankoop van groene stoom.“We doen geen uitspraak over de kosten en de contractomvang. Maar wij zijn blij met de uitbreiding en verlenging van ons langjarige partnership waarin verduurzaming en economie hand in hand gaan.”