Gigawatt-elektrolysefabriek in Berlijn is recent officieel ingehuldigd door Siemens Energy en Air Liquide. In aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz drukten Christian Bruch, CEO van Siemens Energy, en François Jackow, de CEO van de Franse joint venture-partner Air Liquide, op de startknop voor de serieproductie van de waterstoftechnologie.
Met de nieuwe Gigawatt-elektrolysefabriek maakt Siemens Energy van elektrolyzers een massaproduct en legt het de basis voor de opmars van de waterstofeconomie. Wil waterstof de ‘gamechanger’ worden voor een klimaatneutrale toekomst, dan moet het in grote hoeveelheden en tegen concurrerende prijzen beschikbaar zijn. Dit vereist serieproductie van kosteneffectieve en schaalbare elektrolyzers.
Groene waterstof
Met een jaarlijkse productiecapaciteit van één gigawatt verwachten Siemens Energy en Air Liquide een toename tot ten minste 3 gigawatt in 2025 met potentieel voor meer. Ter vergelijking: met een geïnstalleerde elektrolysecapaciteit van 3 gigawatt kan gemiddeld 300.000 ton groene waterstof per jaar worden geproduceerd wanneer deze wordt gebruikt met hernieuwbare energiebronnen. Het gebruik van deze groene waterstof ter vervanging van fossiele brandstoffen zou de CO2-uitstoot van een grote Duitse stad met ongeveer 260.000 inwoners als Aken vermijden.
Bedrijfsmodel
Christian Bruch, CEO Siemens Energy: “Er is geen energietransitie zonder groene moleculen. Met de opening van vandaag en de start van de productie van elektrolyzers op gigawattschaal, zetten we de volgende stap in de commercialisering van deze essentiële technologie. Nu moeten we het eens worden over een levensvatbaar bedrijfsmodel met een evenwichtig risico- en beloningsprofiel om van het kleinste molecuul een groot succesverhaal te maken.”
Nieuwe productielijnen
Op de Siemens Energy-locatie in Berlijn kan gebruik worden gemaakt van de volledige infrastructuur van een bestaande productiefaciliteit en de ervaren medewerkers. Op 2.000 vierkante meter werden nieuwe productielijnen voor de elektrolyzers opgezet voor een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro. De nieuwe fabriek zal stacks – het hart van elektrolyzers – leveren aan een breed scala aan klanten en de snelgroeiende markt bedienen. Deze stacks zijn gebaseerd op protonuitwisselingsmembraan (PEM)-technologie die bijzonder goed is in het volgen van intermitterende hernieuwbare energievoorziening. In vergelijking met andere waterstoftechnologieën maken PEM-elektrolyzers het mogelijk om gigawattcapaciteiten op de markt te brengen met lagere materiaal-, mankracht- en ruimtevereisten, waardoor ze de ideale enablers zijn voor een snelle opstart.
Expertise
Eenmaal geproduceerd, zal de assemblage van de stapels die in elektrolyseprojecten zullen worden geïmplementeerd, dichter bij de projectlocaties worden uitgevoerd, wat verder bijdraagt aan de kosteneffectiviteit van de oplossing. Het strategische Frans-Duitse partnerschap profiteert van de expertise van beide groepen en van een portfolio van waterstofprojecten waarin de pijpleidingen van Air Liquide en Siemens Energy worden gecombineerd.
Praktijkvoorbeelden
In Europa zijn al een aantal koolstofarme en hernieuwbare grootschalige waterstofprojecten in ontwikkeling: in de buurt van Port-Jérôme, Frankrijk, is het Air Liquide Normand’Hy 200 MW elektrolyseproject in aanbouw, waardoor de uitstoot van 250.000 ton CO2 per jaar wordt vermeden. Het Normand’Hy-project zal één van de eerste zijn die wordt geleverd vanuit de nieuwe productiefaciliteit voor elektrolysers van Siemens Energy, in het kader van de joint venture tussen Air Liquide en Siemens Energy. Siemens Energy werkt verder aan verschillende andere grootschalige elektrolyseprojecten, zoals in Kassø (Denemarken) of FlagshipONE (Zweden), die waterstof zullen leveren voor de synthese van e-fuels voor de scheepvaart.
Koolstofarme samenleving
François Jackow, CEO van Air Liquide Group: “De massaproductie van elektrolyzers op industriële schaal is essentieel om concurrerende hernieuwbare waterstof te realiseren. Deze state-of-the-art technologie zal binnenkort worden gebruikt in de Trailblazer-elektrolyser in Oberhausen, met een grote schaal in het vooruitzicht voor het Normand’Hy-elektrolyseproject. Meer dan ooit blijkt waterstof een sleutelelement te zijn in de transitie naar een koolstofarme samenleving. Het Duitse federale ministerie van Onderzoek en Ontwikkeling heeft financiële steun verleend voor het onderzoekswerk aan de Berlijnse productiefaciliteit in het kader van het SEGIWA-project, dat deel uitmaakt van het H2Giga-vlaggenschipproject.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)