KPMG doet onderzoek naar cybervolwassenheid van IT- en OT-omgevingen in de chemische sector. Dit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hiermee hoopt het ministerie meer inzicht te krijgen in de voorbereiding van organisaties op de NIS2-richtlijn. Doe ook mee?
Het onderzoek van KPMG naar cybervolwassenheid van IT- en OT-omgevingen bestaat uit een vragenlijst over beveiligingsmaatregelen binnen jouw organisatie. Het invullen van de vragenlijst zal naar verwachting circa twintig minuten in beslag nemen. Hierna bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een diepte-interview over de cybervolwassenheid binnen jouw organisatie, en hoe die zich verhoudt tot de nieuwe NIS2-richtijn.
Meer inzicht
Het ministerie gebruikt de onderzoeksresultaten om de NIS2-richtlijn zo goed mogelijk te implementeren. Daarnaast geeft het onderzoek inzicht in de cybersecurity in je eigen bedrijf (ook ten opzichte van de rest van de sector) en waar ruimte is voor verbetering.
NIS2-richtlijn
Momenteel zijn de EU-lidstaten, waaronder Nederland, bezig met het implementeren van de herziene Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (de zogenaamde NIS2-richtlijn). Deze herziening richt zich op een groot aantal sectoren, waaronder de chemische industrie. De branchevereniging Koninklijke VNCI onderschrijft het belang van een goede digitale cybersecurity weerbaarheid, gebaseerd op een Europees speelveld en zij pleiten dan ook voor uitvoerbare en haalbare eisen bij de implementatie van deze richtlijn in de Nederlandse wetgeving. Hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder het onderzoek. Koninklijke VNCI roept dus bedrijven in de chemie op om deel te nemen. De (geanonimiseerde) resultaten van het onderzoek worden niet gebruikt voor een toezichtsactie.
Doe ook mee
Klik hier voor deelname aan het onderzoek.
Extra maatregelen
Wellicht ten overvloede: om bij verhoogde terroristische dreiging extra maatregelen te kunnen treffen, heeft de chemische industrie afspraken gemaakt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Nieuwe inzichten en ontwikkelingen zoals vitale processen en cybersecurity binnen de chemische industrie zijn opgenomen in het plan van aanpak. Bij het ontwikkelen van nieuwe maatregelen werkt de chemische industrie daarom nauw samen met onder andere diverse ministeries en kennisinstituten zoals het RIVM en het Nationaal Cyber Security Centrum. Daarnaast is in samenwerking met het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) een platform voor cybersecurity voor de (petro)chemie opgericht waar informatie-uitwisseling plaatsvindt.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)