Op 4 en 5 oktober jongstleden vormde Rotterdam Ahoy het decor voor de Rotterdam Processing Week 2023. Verdeeld over meerdere hallen stonden diverse bedrijven met interessante noviteiten. De redactie van Process Control bezocht een aantal van deze bedrijven.
Henriëtte van Norel
Een interessante nieuwkomer op de Rotterdam Processing Week deze editie was Kalkman Projecten. Kalkman Projecten is gespecialiseerd in het optimaliseren, automatiseren en robotiseren van productieprocessen. Joost Kalkman, Verkoper bij Kalkman Projecten vult aan: “Dit kan in een bestaand productieproces in een bulkomgeving of in een volledig nieuwe fabriek. Meestal bij processen waar sprake is van veel repeterende handelingen of waar vuil of zwaar werk moet worden uitgevoerd. De standaard robots worden ingekocht en wij vervaardigen de zogeheten ‘End of Arm Tools’ ofwel EOAT’s. Een illustratief voorbeeld hiervan is een vulinstallatie waarmee volledig gerobotiseerd big bags met bulkgoederen worden gevuld. Vermeldenswaardig is verder de toepassing van een op een ‘track’ geplaatste robot, die hiermee lineair, staand of hangend, verplaatst kan worden.”
Maatwerkoplossingen
De Delftse system integrator JOA presenteert klantspecifieke oplossingen op het gebied van stof, damp en emissies voor de allergrootste en meest complexe processen in met name de voedingssector en de chemie. Bij elk project wordt volgens Wietse Bandstra, Marketing Manager bij JOA, gestart met een pre-engineering studie. Vervolgens worden, met behulp van in huis ontwikkelde software, de knelpunten in kaart gebracht. Op basis van die resultaten wordt een conceptontwerp geleverd over optimalisatieslagen die kunnen worden uitgevoerd op het gebied van emissiecontrole, energieterugwinning, explosieveiligheid (ATEX), procesverbetering en/of een gezonde werkomgeving. Zo bouwt JOA onder andere gaswassers en ontstoffingsystemen bij bedrijven als Nestlé, DSM en Covestro. Naast het voorkomen van uitstoot van schadelijke stoffen, zoals NOX, ammoniak of CO₂, is JOA ook in staat om energie terug te winnen uit restwarmte. Dit kan weer elders gebruikt worden, zoals bij droogprocessen of verwarming.
Schroefblowers
Interessant op de stand bij AERZEN is de introductie van de Delta Hybrid 2.0. Deze nieuwe schroefblower is te gebruiken voor transporteren van producten van A naar B doormiddel van 100% olievrije lucht. Ideaal dus voor pneumatische transporten van bulkgoederen als graan, suiker, gedroogde soepgroenten, cement etc. Deze schroefblowers zijn ook inzetbaar voor waterzuiverings- en waterbehandelingsinstallaties ofwel 24-uurs processen. Door energiezuinige werking kan met de Delta Hybrid een energiebesparing van circa 30% worden gerealiseerd ten opzichte van de conventionele blower. Verder toonde AERZEN een turbo, een machine die ook ingezet wordt voor waterzuiverings- en waterbehandelingsinstallaties. Ook met de Aerzen Turbo kunnen besparingen tot 30% op energieverbruik worden gerealiseerd. Vermeldenswaardig is verder een in eigen huis ontwikkeld automatisch smeersysteem voor elektromotoren. Doordat de smeerkwaliteit met behulp van dit systeem aanzienlijk verbeterd, draagt dit bij aan een langere levensduur van de elektromotoren.
Hergebruik van machines
Foeth uit Barneveld verkoopt wereldwijd gebruikte machines in de proceswereld. Jeroen Evenaar, Technical Sales Agent bij Foeth vertelt dat ze een showroom hebben van maar liefst 35.000 m² met circa 2.500 gebruikte machines voor de verkoop. Op de vraag wat voor een type machines, antwoordt Evenaar: “Dat is heel erg divers. De machines mogen niet te oud zijn. Meestal zijn het machines van het jaar 2000 of later. Het pakket varieert van reactoren, procesketels, zeefmachines, filterpersen, sproeidrogers tot mixers. Alle machines die door Foeth opnieuw in de markt worden gezet voor een tweede leven zijn ‘gerefurbished’ of gereconditioneerd.”
Nieuwe scrollpomp
Cas van de Ven, Sales Engineer Benelux bij Edwards Vacuüm vertelt dat ze al meer dan 100 jaar vacuümpompen in eigen huis produceren. Vacuümpompenvoor de R&D-afdelingen van universiteiten, de analytische markt, de industriële markt, de chemische industrie en de semiconductormarkt. Naast de productie en verkoop van droge vacuümpompen, legt Edwards zich ook toe op de ontwikkeling van klantspecifieke systemen. Een illustratief voorbeeld daarvan is een gaswasser die ze voor een Nederlandse PET-producent hebben ontwikkeld. Een ware innovatie op de stand is verder de mXDS3 scrollpomp, waarmee het mogelijk is om 3m³ gas per uur te verpompen. Kenmerkend voor deze slechts 7,8 kilogram wegende scrollpomp is de compacte uitvoering, de lange standtijd en de onderhoudsvriendelijkheid van deze droge vacuümpomp. Verder heeft Edwards eigen drukopnemers voor gastoepassingen in het pakket. De nieuwste WRG200-modellen zijn 70% kleiner dan de voorganger en hebben een indicator in de vorm van een LED-ring. Het bereik van de nieuwe modellen varieert van 1 x 10-2mbar(a) tot 1 x 10-9mbar(a).
Draaivleugelniveauschakelaars
Vermeldenswaardig bij Lans Nivotherm zijn de draaivleugelniveauschakelaars. Deze schakelaars, die geschikt zijn om te worden gebruikt in vaste stoffen, werken volgens de rotatieremmingsmethode. Daardoor zijn deze universele schakelaars breed inzetbaar in uiteenlopende toepassingen, onafhankelijk van de elektrische eigenschappen, de korrelgrootte en de diëlektrische constante. UWT, de producent, heeft deze schakelaars doorontwikkeld met de juiste componenten als asafdichtingen en lageringen, waardoor de schakelaars nu geschikt zijn om te worden toegepast bij hogere temperaturen en procesdrukken. Nieuws is dat Lans Nivotherm onlangs een samenwerking is aangegaan met het Zwitserse Aquasant, producent van niveaumeters die werken volgens het impedantiemeetprincipe. “Met deze instrumenten kan eenvoudig het verschil worden gedetecteerd tussen gedemineraliseerd water en gewoon water. De meters zijn ook te gebruiken voor scheidingslaagdetectie. Aquasant is afkomstig uit de farmaceutische industrie”, aldus directeur Oscar Bijl van Lans Nivotherm.
Procesanalyse-apparatuur
Feb Theys, Sales engineer bij Elscolab, leverancier van procesanalyse-apparatuur toont een inline gassensor van Vaisala voor de biogaswereld, voor gebruik in pijpleidingen of vaten. Dit is een gassensor die methaan, CO₂ en vochtigheid tegelijkertijd kan meten. Noemenswaardig is verder de LDI Row sensor die op afstand olie op water kan meten in geval van olielekkages. Een uniek product op de stand is ten slotte de Knick cCare. Dit is een automatisch systeem (ATEX-gecertificeerd) die de pH-sensor automatisch reinigt, kalibreert en valideert en weer operationeel maakt. Dit systeem signaleert zonder tussenkomst van een operator wanneer de sensor vuil is.
Digitalisering
Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV richt zich de laatste jaren meer en meer op digitalisering. Daarom is een aantal jaren geleden RHDHV Digital opgericht. RHDHV koppelt 140 jaar domeinkennis aan ‘state of the art’ digitale consultancy, ‘data solutions’ en software. Zo werkt Wiger Levering als enterprise IT-architect, samen met zijn collega’s Daan Moll en Angelique Jagtenberg, bij RHDHV Digtal onder andere voor een aantal rioolwaterzuiveringen en wordt het stoomgebruik in een fabrieksproces geoptimaliseerd. Adviesgroep Novus is sinds 2020 onderdeel van Royal HaskoningDHV om de digitaliseringskrachten van RHDHV verder te versterken. Een noemenswaardig project waaraan momenteel wordt gewerkt is waterschapsbedrijf Limburg. Daar is Royal Haskoning nu bezig met pilotprojecten voor aanvullende modules voor ‘advanced control’ en ‘advanced analytics’. Aan de hand van machine learning-modellen wordt bij deze pilotprojecten informatie geanalyseerd met betrekking tot het waterverbruik, de hoeveelheid regenwater en afvalwater. Vervolgens wordt nagegaan wat dat betekent voor de besturing van het rioolstelsel en voor het slibproces. Nieuw is verder Digital Twin en de XAI selector tool. Digital Twin is een digitale representatie van de fysieke werkelijkheid gekoppeld aan de fysieke werkelijkheid door middel van dataverbindingen, waarmee op basis van informatie beslissingen kunnen worden voorgesteld aan SCADA-systemen. De XAI selector tool selecteert de meest geschikte eXplainable AI-technieken op basis van de karakteristieken van algoritmen.
Waterstof
Conovalve stond op de beurs met onder andere waterstofkleppen van Mankenberg. Conovalve levert regelkleppen op maat voor een hele brede range aan toepassingen voor uiteenlopende industriesectoren. Sectoren variërend van de waterstofsector, de (petro-)chemie, de machinebouw, de papier-, pulp- en kartonnage-industrie, de voedings- en levensmiddelenbranche, de drankensector en de energiesector. Het pakket omvat zelfwerkende kleppen, alsmede gestuurde regelkleppen. Kleppen met een kleine aansluitdiameter (vanaf DN10) geschikt voor enkele druppeltjes per uur tot grote kleppen met een grote aansluitdiameter (tot DN1200) . Marco Beaufort van Conovalve: “Omdat de normen nog niet helemaal duidelijk zijn, is het lastig om zelfwerkende kleppen voor waterstof te ontwikkelen. Mankenberg is er nu in geslaagd om een serie zelfwerkende regelkleppen voor waterstof te ontwikkelen. Deze kleppen bestaan uit meerdere delen, die met elkaar verbonden zijn door een aardingsdraad, waardoor er geen statische oplading ontstaat en dus geen kans op vonkvorming. Daarnaast heeft Conovalve een brede (deels eigen) lijn, die ook geschikt kan worden gemaakt voor waterstoftoepassingen. Dit betreft intrinsiek veilige kleppen (meestal met balg) die allen getest zijn op explosieveiligheid.
Membraandoseerpomp
Geveke Pompen presenteert een innovatie van Lewa. Deze fabrikant komt met LCD-pompen in het middensegment. Deze membraandoseerpomp wordt gebruikt voor het injecteren van relatief kleine hoeveelheden bij het doseren van vloeistoffen. De capaciteit van deze pomp kan uiteenlopen van 180 tot 2200 liter per uur bij maximaal 50 bar persdruk. Deze pomp wordt geleverd met verschillende plunjerdiameters en toerentallen en is voorzien van de nieuwste membraantechnologie. Zo zit achter het membraan een veer waardoor het in de veilige positie kan worden getrokken ofwel het achterste dode punt. Dit heeft als voordeel dat de pomp goed kan aanzuigen. Doordat deze pomp maar één oliebad heeft is het beslist een interessante optie.
Vacuümoplossingen
Busch Vacuumsolutions levert complete vacuümoplossingen voor de industrie. Nieuw bij Busch is de Otto monitoring. Met dit systeem kan een pomp real time worden gemonitored op in- en uitlaatdruk en andere belangrijke parameters. Het hierboven genoemde systeem is geschikt voor eindgebruikers van vacuümpompen. Of nu gewerkt wordt met één pomp of met een centraal systeem voor meerdere pompen, dit gebruikersvriendelijke systeem biedt in alle gevallen uitkomst. Het Otto monitoring-systeem is een fysieke kit met sensoren die boven op de pomp wordt gebouwd. De gemeten data zijn via een Cloud-omgeving uit te lezen op de telefoon of computer.
Heeft u interesse in meer magazine artikelen? Klik dan hier. Via deze pagina kunt u vacatures in de procesindustrie bekijken.