Op 21 juni 2023 heeft de Europese Unie een miljoenensubsidie toegekend voor de verdere ontwikkeling van drie binnenhavens in de provincie Limburg, namelijk de haven van Chemelot in Stein, Willem Alexander Haven in Roermond en de Beatrixhaven in Maastricht.
In totaal zijn er vier projecten die een totale investering van 76,3 miljoen euro vertegenwoordigen, waarvan de Europese Unie 37,4 miljoen euro bijdraagt.
Korrels
Chemelot is gestart met de doorontwikkeling van de haven in Stein, die een essentiële rol speelt in de verduurzaming van het cluster. Om de productie te verduurzamen, zijn hernieuwbare grondstoffen nodig die per schip worden aangevoerd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om korrels die gemaakt zijn van huishoudelijk restafval en als grondstof dienen voor de fabrieken. Om de continuïteit van grondstoffen voor belangrijke producten te waarborgen, is ook nieuwe infrastructuur voor transport vereist. Dit jaar zal er een constructie in het water worden gerealiseerd om (bio-)propeenschepen veilig te kunnen laden en lossen in de haven.
Voor bewoners
De subsidie is toegekend in het kader van het Connecting Europe Facility (CEF)-programma. In tegenstelling tot eerdere subsidies die voor studies werden toegekend, zal deze subsidie voornamelijk worden gebruikt voor de uitvoering van de projecten. De positieve effecten van deze investering zullen dus daadwerkelijk merkbaar zijn voor de inwoners, zo schrijft Chemelot op haar website.
Minder vrachtverkeer
De vier projecten dragen bij aan het hergebruik van grondstoffen en het bevorderen van het transport over water ten opzichte van wegvervoer. Het doel daarvan is het verminderen van het vrachtverkeer en de bijbehorende CO2-uitstoot. Daarnaast dragen de projecten bij aan een betere verbinding met het netwerk van binnenhavens van en naar Rotterdam en Antwerpen, wat zal zorgen voor economische groei, banen en concurrentievermogen van Nederlandse bedrijven, zoals die op Chemelot.
Loek Radix, directeur van Chemelot, vertelt: “Chemelot streeft ernaar om de meest duurzame chemie site van Europa te worden. We lopen momenteel al voorop en zijn er trots op dat we een voortrekkersrol vervullen. We willen zo snel mogelijk onze fossiele grondstofstromen vervangen door hernieuwbare grondstoffen en volledig circulair gaan produceren”, aldus Gedeputeerde Stephan Satijn voegt eraan toe: “Dit is een grote stap in de verdere verduurzaming van het transport en een bevestiging dat de binnenhavens van Limburg een belangrijke rol spelen in de circulaire economie binnen Europa. Onze inzet op intensieve samenwerking tussen publieke en private partijen, zowel binnen als buiten Nederland, werpt nu zijn vruchten af.”
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)