Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding over het chemieterrein van Chemelot.
Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding over het chemieterrein van Chemelot (foto: Chemelot).

Koning Willem-Alexander bracht vrijdagmiddag 9 juni een werkbezoek aan de Brightlands Chemelot Campus en industriepark Chemelot in Geleen. “Een uniek ecosysteem waar we heel voorzichtig mee moeten zijn in Nederland. Ik heb weer gezien hoe belangrijk de chemische industrie is. Die wordt vaak afgeschilderd als veroorzaker van problemen, maar we kunnen niet zonder.”

Op de Brightlands Chemelot Campus (BCC) werken meer dan drieduizend professionals in honderdtwintig bedrijven en instellingen, waaronder zestig startups met twaalfhonderd studenten, aan de toekomstige chemische industrie.

BCC bevindt zich op Chemelot, één van de grootste geïntegreerde chemische industriecomplexen in Europa die zich actief bezighoudt met verduurzaming, waaronder naast de energietransitie ook de grondstoftransitie. Chemelot heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te produceren.

Waterstof

Waterstof is een essentiële grondstof voor de 60 fabrieken op Chemelot. Het wordt hier geproduceerd en ook gebruikt. Het is de ambitie de eerste volledig circulaire chemische site te worden. We zijn hiervoor ook uitstekend gepositioneerd, legde directeur Loek Radix de koning uit. “De koning is oprecht geïnteresseerd in circulaire ontwikkelingen en weet waar we over praten. We hopen dat de koning ons helpt onze circulaire ambitie waar te maken”, zei hij na afloop.

Belangrijke stappen

Chemelot zet naar eigen zeggen heel belangrijke stappen nu FUREC/RWE en Uniper hier fabrieken willen bouwen die syngas, waterstof produceren uit huishoudelijk afval, uit hout en ander organisch materiaal. Door hergebruik hiervan ontstaat weer de grondstof voor fabrieken en uiteindelijk voor kunstmest en kunststoffen. Mede dankzij de komst van deze multinationals kan Chemelot de helft van de benodigde waterstof op de site maken.

Zeer geïnteresseerd

De koning was volgens De Limburger zeer geïnteresseerd in de materie en stelde goede vragen. Hij kreeg per bus een rondleiding langs verschillende fabrieken en sprak met experts en directieleden over de waterstofambities en liet zich bijpraten over een paar beloftevolle initiatieven.

SABIC

Zoals de grote chemiefabrikant SABIC die in een nieuwe fabriek uit plasticafval olie maakt die als grondstof wordt ingezet in de naftakraker. “Een mooi project”, relativeerde Chemelot-directeur Loek Radix, “maar die nieuwe fabriek heeft 100 miljoen gekost en levert slechts één procent van de behoefte van de naftakraker.” Waarmee hij maar wil aangeven dat er weinig gemakkelijke, snelle of goedkope oplossingen zijn voor de verduurzaming van de chemische industrie.