Luchtkwaliteit rondom Chemelo

De uitstoot van PM2.5, PM10 en NOx nam de afgelopen drie decennia sterk af in de regio rondom Chemelot. Filters en aanvullende technieken, maar ook het sluiten van verouderde installaties droegen daar aan bij.

Uit het ‘position paper’ van Chemelot (https://www.chemelot.nl/nieuws/hoe-staat-het-met-de-luchtkwaliteit-in-de-nabijheid-van-chemelot) blijkt dat de luchtkwaliteit de afgelopen dertig jaar sterk verbeterde rondom het industriecluster. De uitstoot van PM2.5 en PM10 namen met 95% af. De uitstoot van NOx daalde met 74%. Volgens Chemelot komt dit door jarenlange investeringen van bedrijven in technieken om die uitstoot te verminderen. Ook de bouw van nieuwere installaties en het sluiten van verouderde installaties hadden daarbij een grote impact op de uitstoot.

Regels

De bedrijven op Chemelot voldoen met de huidige uitstootwaardes aan de Europese regels. Als die regels worden opgehoogd in 2030 en 2050 heeft dat echter wel impact op de bedrijven: die zullen opnieuw hun uitstoot moeten verlagen. Belangrijk daarbij is dat er een level playing field voor alle bedrijven binnen Europa moet gelden. Strengere regels voor alleen Nederlandse bedrijven zijn daarom niet wenselijk.

Uitdagingen

Bedrijven op Chemelot zien wel de nodige uitdagingen als het om het verlagen van de uitstoot gaat. Bijvoorbeeld of de aangescherpte regels binnen de andere (urgente) programma’s valt, bijvoorbeeld de KaderRichtlijn Water. Ook moet er voldoende afstemming en dialoog zijn met de diverse overheden. Bovendien moeten de nieuwe regels in lijn zijn met de transitie naar een circulaire en fossielvrije economie: de technieken moeten bijvoorbeeld schaalbaar zijn.