Al jaren worden er op Cloud-gebaseerde servicemogelijkheden toegepast. Zeker op het gebied van het verkrijgen van data, is dit al de standaard. De bedieningshandleidingen op papier werden vervangen door een CD en momenteel is downloaden via een service portaal vrijwel overal mogelijk, waarbij naast handleidingen ook certificaten, tekeningen en video’s beschikbaar zijn.

In de procesindustrie zien we nu een trend waarbij ook voor de service van sensoren, meer en meer van oplossingen op locatie, waarbij de software lokaal geïnstalleerd is op computers en servers, verschuift naar Cloud-gebaseerde applicaties. Dit heeft mede te maken met het feit dat moderne procesinstrumentatie naast het meetsignaal veel extra gegevens beschikbaar heeft, die omgezet kunnen worden in toegevoegde waarde. Door slimme instrumenten en apparaten met elkaar te verbinden en de data beschikbaar te maken in de Cloud kan via gegevensverwerking in de Cloud, geprofiteerd worden van de voordelen van digitalisering in de industrie. Belangrijk voordeel is dat relevante data overal bereikbaar is. Waardoor real-time informatie/ intelligentie gebruikt kan worden om de bedrijfsprestaties en onregelmatigheden te beoordelen en te verbeteren en voorspellend onderhoud uit te voeren, voordat verstoring of uitval optreedt. Interessant is ook dat veel aanbieders van Cloud-gebaseerde applicaties Energie management modules beschikbaar stellen om de bedrijfsefficiency en het energieverbruik te monitoren en te bewaken.

In de procesindustrie zien we nu een trend waarbij ook voor de service van sensoren, meer en meer van oplossingen op locatie, verschuift naar Cloud-gebaseerde applicaties.

Ondanks de bovenstaande voordelen zijn veel ondernemingen nog behoudend en gaan niet over op Cloud-gebaseerde services. De belangrijkste reden ligt volgens mij op het vlak van vertrouwen dat moet groeien op gebied van de betrouwbaarheid van datacenters, Cyber security, exploitatie­kosten, toekomstbestendigheid van software en het eigenaarschap van de data. Daarnaast kunnen Cloud-gebaseerde services niet alle service op locatie vervangen. Bijvoorbeeld de goede werking van een flowmeter kan via de Cloud gegarandeerd worden met een zekerheid van 95%, voor 100% zekerheid zal er toch een lokale kalibratie noodzakelijk zijn.

Uitgaande van een veilige productie om­geving met daarnaast de mogelijkheid om gebruik te maken van de extra gegevens uit intelligente procesinstrumentatie, is de NAMUR Open Architecture (NOA) een positieve ontwikkeling. De NOA configuratie beschikt namelijk over een tweede communicatiekanaal dat gebruikt wordt om de extra data, die beschikbaar is te ontsluiten zonder de voordelen van traditionele automatiseringsstructuren te beïnvloeden.

De vraag of Cloud-gebaseerde services op afstand beter zijn dan oplossingen op locatie is moeilijk te beantwoorden en hangt onder andere af van de huidige situatie en de wensen van de betreffende onderneming. Indien bedrijven services op afstand willen gaan gebruiken zijn de mogelijk­heden in de Cloud een hele serieuze optie.

 

Erik Stokman • Sales Directeur bij KROHNE